Onderstaande tekst was de opening van mijn b-zine (nieuwsbrief) gepubliceerd op 29 januari 2021. De gehele nieuwsbrief, met nog veel meer hashtags zoals #zoomtrait, #opentowork, #vlockdown, #avondkokkerellen en #berniememes, is hier te lezen.

Van alle hashtags (en dat zijn er nogal wat) die van toepassing zijn op het afgelopen jaar, staat bij mij #houvol met stip bovenaan. Ik klamp mij er aan vast. Soms met de moed der (lichte) wanhoop: zijn we er nu nog niet?!? Gelukkig steeds vaker met (cliché alert!) het licht aan het eind van de tunnel in het vizier: we zijn er bijna! Net iets te vaak weer gevolgd door: maar nog niet helemaal. En dan is de cirkel weer rond. Zijn we er nu nog niet?!?

Nog zo’n cliché: de laatste loodjes wegen het zwaarst. Daar heb ik momenteel wel last van, merk ik.

Wat niet helpt: de manische meningenmachine. Met vermijdgedrag tot gevolg. Was ik #BC (Before Corona) een nieuwsfreak die graag en veel de actualiteit, opinie en achtergronden tot zich nam, nu moet ik mijzelf dwingen naar het 18:00 uur journaal te kijken. Stipt om 18:15 schakelt de afstandsbediening al vanzelf naar Netflix. Bij het lezen van de krant word ik steeds selectiever in welke artikelen ik tot mij neem. Met een voorkeur voor nieuws dat niet over #jeweetwel gaat. Snel klaar, dat dan weer wel.

Voor mij geen #nepnieuws fuik, maar een #geennieuws fuik. Ook niet goed.

Met Facebook heb ik weer een heel ander probleem: daar zit ik al geruime tijd in de “zielige zwerfhonden die eind goed al goed altijd hun gouden halsband met warm mandje weten te vinden” filmpjes fuik. Des te vreemder omdat ik toch echt meer een kattenmens ben.

Gelukkig is het januari. De saaie grijze dagen maand die eindeloos duurt en waarin werkelijk niets gebeurt. Niet in Amsterdam. Niet in Nederland. Niet in de wereld. Oh wacht…

#houvol dus. Hoe dan?

Dat zal voor iedereen anders zijn. Wat voor mij werkt: het vizier richten op een aantal andere hashtags, zoals #ochtendwandeling en #buurtkatposse.

En de wetenschap dat mijn moeder, inmiddels 92, ruim een week geleden haar eerste COVID-19 #vaccinatie heeft gekregen. Het verzorgingshuis waar ze woont is afgelopen november zwaar getroffen door een Corona uitbraak. Binnen drie weken zijn zes bewoners overleden, en dat is veel voor een huis met 30 bewoners. En een verzorgende is in het ziekenhuis opgenomen. Wonderwel is mijn moeder niet besmet geraakt.

Van dichtbij heb ik ervaren waarover je leest in de krant (en misschien niet vaak genoeg): wat Corona in een verzorgingshuis teweegbrengt en de bovenmenselijke inspanningen van en druk op de verzorgers (waarvan er velen ook ziek zijn geworden).

De verzorgers die ondanks alles stug doorgaan en volhouden.

#diepebuigingennietsdanrespectvoordezorg

PS: ik ben benieuwd welke hashtags jou deze dagen op de been houden. Ik hoor het graag!

Barbara

Januari 2021